Terug

Welke lijmkam moet ik gebruiken bij het aanbrengen van de tegellijm?

Welke lijmkam moet ik gebruiken bij het aanbrengen van de tegellijm?

Kies altijd de juiste lijmkam bij het aanbrengen van uw tegelwerk. Dit is essentieel voor de kwaliteit van uw tegelwerk. Bij een te kleine vertanding komen uw tegels niet goed vast te zitten en kunnen zelf los laten.

Een goede vertanding bij het aanbrengen van de tegellijm is essentieel voor de kwaliteit van het tegelwerk. Bij het verlijmen van vloertegels van bijvoorbeeld 60x60 cm wordt een lijmkam met een vertanding van minimaal 10mm. voorgeschreven. Voor wandtegels van bijvoorbeeld 30x60 cm een vertanding van 8mm. Bij grotere formaten tegels 70x70 cm, 80x80 cm kan met het beste een vertanding van 12 of 15 mm. toepassen. Ook is de achterzijde van de tegels belangrijk bij de keuze voor de juiste vertanding. Is de tegel erg ruw aan de achterkant gebruik dan een grotere vertanding.

(TIP) Om er zeker van te zijn dat de juiste vertanding wordt toegepast, lijm dan eerst een tegel en druk deze stevig in de lijm en trek hem vervolgens omhoog om te kijken of deze goed verlijmt is.

Welke lijmkam moet ik gebruiken?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Over het algemeen is het zo, hoe groter de tegel des te groter de vertanding van de lijmkam moet zijn. U kunt zich voorstellen dat bij het verlijmen van een kleine tegel, bijvoorbeeld 10 x 10 cm geen 15 mm lijmkam nodig is. Door gebruik te maken van een te grote lijmkam zal de tegellijm door de voegen komen en wordt het tegelwerk vervuild. In het onderstaande schema wordt uitgelegd wat de richtlijnen zijn. 

Mozaiektot c.a. 5x5 cm. Vertanding4 mm.
Wandtegels c.a. 10x10 cm.Vertanding4 mm.
Vloertegels c.a. 10x10 cm.Vertanding 6 mm.
Wandtegels c.a. 15x15 / 20x20 cm.Vertanding6 mm.
Vloertegelsc.a. 15x15 cm.Vertanding6 mm.
Vloertegelsc.a. 20x20 cm. Vertanding6 of 8 mm. 
Wandtegels c.a. 30x30 / 30x60 cm. Vertanding8 mm.
Vloertegelsc.a. 30x30 / 30x60 cm.Vertanding8 mm. 
Vloertegelsc.a. 60x60 cm.Vertanding10 mm.
Vloertegelsc.a. 80x80 cm.Vertanding12 mm. 
Vloertegelsc.a. 90x90 cm. (en groter)Vertanding15 mm. 

Juiste gebruik van de lijmkam

Om de lijmkam goed te gebruiken is het nodig deze in de juiste hoek op de ondergrond te zetten. Probeer bij het aanbrengen van de tegellijm de kam in een hoek van minimaal 45 graden te zetten. Het lieft de lijmkam rechter zetten. Hoe rechter de lijmkam wordt gezet des te hoger de lijmrillen worden opgezet. Dit heeft een positieve uitwerking op de uiteindelijk lijmlaag onder het tegelwerk. Door de tegels in de lijmrillen te drukken zakken deze gelijkmatig uit onder het tegelwerk en zorgen voor een volle verlijming. 

Dubbele verlijming

U heeft de term vast wel eens voorbij horen komen. Dubbele verlijming. Bij formaten groter dan 50x50 cm wordt deze methode geadviseerd. Dubbele verlijming heeft twee functies. 

  1. Betere hechting van de tegellijm aan de tegels 
  2. Een vollere verlijming, dus minder kans op holle plekken

Door een kleine laag tegellijm om de achterkant van de tegels aan te brengen ontstaan er een optimale hechting van de tegellijm aan de tegels. Tijden het fabricage proces van de tegels kunnen er stofdeeltjes achterblijven op de achterkant van de tegels. Door een klein laagje tegellijm aan te brengen worden de stofdeeltjes vermengt met de tegellijm en wordt zo een optimale hechting gecreëerd.

Verder ontstaat er een vollere verlijming van het tegelwerk. Bij een ondergrond welke niet helemaal egaal is kan het kleine beetje lijm er net voor zorgen dat de tegels niet hol gaan klinken. Dit geeft niet alleen een vervelend geluid, maar gaat zeker ten kosten  van de kwaliteit. Op langere termijn kunnen voegen gaan scheuren en kan het tegelwerk zelfs los laten. Neem dus geen enkel risico en gebruik de juiste vertanding en ga voor dubbele verlijming. 

Verschillende lijmkammen

In ons assortiment voeren wij verschillende lijmkammen. Wij voeren enkel lijmkammen vervaardigd uit RVS. Deze kammen gaan langer mee en zijn makkelijker schoon te houden. De lijmkammen zijn geschikt voor  pasta- en poederlijmen

Lijmkammen Select zijn onze lijmkammen met een verwisselbare handgreep. De bladen en overige onderdelen zijn los verkrijgbaar of als een gehele set. Zo heeft u altijd de juiste vertanding bij de hand. 

Tevens vind u in ons assortiment de "normale" lijmkammen. Al onze lijmkammen hebben een ergonomische handgreep en liggen lekker in de hand. 

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

U kunt maximaal 3 producten vergelijken

    Hide compare box
    Fix Plus Nederland 9,3 / 10 - 3368 Reviews @
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »