Menu
EUR
Vloertegels leggen. Waar moet ik op letten?

Vloertegels leggen. Waar moet ik op letten?

Door: Peter Hogeveen Reacties: 0

Gereedschap voor het tegelwerk

Hier een opsomming van het gereedschap wat u gebruikt om een goede vloer te leggen. 

  • Roller of kwast voor het aanbrengen van de primer 
  • Een draad voor het uitzetten van het tegelwerk
  • Een mixer voor het aanmaken van de tegellijm
  • Lijmkam en troffel voor het aanbrengen van de tegellijm
  • Een tegelsnijder voor het op maat snijden van de vloertegels
  • Een zaagmachine of haakse slijper voor het uitzagen van de hoeken
  • Een rolmaat en/of duimstok
  • Timmermans potlood
  • Het Fix-Plus Levelling Systeem :-)

Tegenwoordig zijn er veel hulpmiddelen verkrijgbaar om het verwerken van tegels te vergemakkelijken. Kijkt u ook eens op onze website PHTegeltechniek Hier vind u een groot assortiment aan tegelgereedschappen.

Ondergrond controleren

Het is erg belangrijk dat de ondergrond goed vlak en schoon is. Dit kunt u controleren met een lange waterpas of rij. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen met tegellijm. Indien de vloer niet goed vlak is dient deze eerst geëgaliseerd te worden. Het Fix-Plus Levelling systeem is niet de oplossing voor oneffen ondergronden. Uiteraard kan men wel kleine oneffenheden opvangen met het Fix-Plus tegellevelling systeem.

Aanbrengen van de primer

Als de vloer vlak en schoon is kunnen we beginnen met het aanbrengen van de primer. Doe de primer is een emmer of bak en strijk dit gelijkmatig uit over de vloer met een roller. Neem hierbij altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking in acht. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de ondervloer erg porreus of droog is waardoor hij veel vocht opneemt. In deze gevallen is het raadzaam om een tweede laag primer aan te brengen.

Uitmeten van het tegelwerk

Probeer bij het uitmeten van het tegelwerk op zo groot mogelijke snijstukken uit te komen. Houd ook rekening met uw meubels, voor als u ergens niet mooi uitkomt. Bij zicht punten zoals een schuifpui is het mooist om hele vloertegels te leggen. Er kan ook een symmetrische verdeling worden gemaakt. Begin dan vanuit het midden zodat u aan beide zijden van de ruimte gelijke snijstukken krijgt. Houd wel rekening met de aangrenzende ruimtes.
Als u heeft besloten waar te beginnen, span dan een draad waar de eerste rij tegels moet komen. Meet deze altijd goed na. 
Bij het leggen van grote vloertegels is het bijna onmogelijk om overal op mooie grote snijstukken uit te komen. Probeer dan de kleinere snijstukken op plekken te laten uitkomen die minder in het zicht zijn.

Aanbrengen tegellijm

Nadat u de tegellijm heeft aangemaakt volgens de instructies op de verpakking gaan we tegellijm aanbrengen met een lijmkam. Voor het leggen van vloertegels groter als 30x30 cm wordt een lijmkam met een vertanding van minimaal 10 mm geadviseerd. Bij grootformaat vloertegels kunt u de “butter and flow” techniek toepassen. Deze techniek wordt ook wel "dubbel verlijmen" genoemd. Hierbij word de vloer en de achterkant van de vloertegel ingesmeerd met tegellijm.
Breng nu de tegellijm aan langs het gespannen draad. Let op dat de tegellijm niet het draad raakt en altijd vrij van de vloer blijft. Op zoek naar een goede tegellijm? Wij adviseren de de Coba Tegellijm, of de tegellijm van PCI

Vloertegels leggen

Leg nu de eerste vloertegel langs het draad in de tegellijm. Druk de vloertegel nog niet aan. Plaats nu de levelling clips op de hoeken van de tegel. Blijf hierbij ongeveer 5 cm uit de kant. Druk na het plaatsen van de levelling clips de tegel volledig in de tegellijm. Herhaal deze stap tot het einde van de draad. Probeer het draad dan ook zo lang mogelijk te houden. Plaats nu de keggen in de levelling clips en druk deze aan met de hand. Neem daarna de tang en  fixeer de keggen stevig in de clips. Nu kan de draad weg worden gehaald, en kan de volgende rij tegels gelegd worden. Leg zo de het hele oppervlakte dicht.
Gebruik voor het snijden van de tegels een tegelsnijder om de tegels op maat te snijden. Om hoeken uit vloertegels te halen gebruik dan een tegelzaagmachine of een haakse slijper met diamantschijf.
Als de tegellijm volledig is uitgehard gaan we de clips en keggen verwijderen. Dit kan met een rubberhamer of met wat handig voetenwerk.

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die een reactie achterlaat

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de beste deals en tips
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »